Tutorial: Sober Landelijke ornamenten op voet


Op veler verzoek schrijf ik vandaag de tutorial over het maken van landelijk sobere ornamenten op voet. Aan het eind van de tutorial maak jij zelf deze leuke unieke eyecatchers! Prachtig in een landelijk sober interieur.


Ook hier vind ik het weer belangrijk oude spullen te hergebruiken. De ornamenten zijn gemaakt van onder andere oude kerstballen en sloophout. Verder heb je nodig:

* Een ijzeren of houten staaf (zaag deze op de gewenste lengte)
* Een boormachine
* Lijm of kit
* Krijtverf

Werkwijze:

1. Verf de onderdelen die het ornament gaan vormen alsmede eventueel de staaf en de voet. Ik heb ervoor gekozen de ornamenten en staaf te verven en de voet van hout te laten. Op de rechter foto hierboven zie je ook een houten schijfje. Ik bewaar werkelijk alles waar ik iets mee denk te kunnen, dus geen idee wat het is, maar ik heb het hier gebruikt voor het rechter ornament op de eerste foto bovenaan deze pagina.

Voor deze ornamenten zijn de kleuren Stone en Soft Black van Deco & Lifestyle gebruikt. Als eerste laag heb ik de kleur Stone met een kwast opgebracht. Toen de verf bijna droog was heb ik deppend met de zachte kant van een sponsje de Soft black opgebracht. Op sommige plekjes daarna weer gedept met een mengsel van Soft Black & Stone. Doe dit op gevoel en gebruik de kleuren die je mooi vindt, dan komt het altijd goed!

Het voordeel van krijtverf is dat het snel droog is, dus dat je snel verder kunt met stap 2!


2. Lijm, waar nodig, de onderdelen van de ornamenten aan elkaar met lijm of montagekit. Het linkse ornament bestaat uit één kerstbal. Het rechter ornament uit een kerstbal (zonder kroontje) en een schijfje hout waar ik een gaatje in heb geboord. In dit gat past precies het uiteinde van de kerstbal. aan de andere kant is het gat groot genoeg voor de ijzeren staaf die er straks doorheen gaat.

3. Laat nu minimaal 1 uur goed drogen zodat de lijm goed uit kan harden. In de tussentijd kun je verder gaan met de voet. Boor hiervoor een gaatje in het hout in de diameter van de staaf die je gaat gebruiken. Boor niet helemaal door het hout heen, maar stop een paar millimeter voor de onderkant.

Doe een drupje lijm of montagekit in het gaatje en duw de staaf er voorzichtig in. Gebruik niet te veel lijm, dan komt het er allemaal weer uit ;) Laat opnieuw goed drogen.4. Plaats de ornamenten op de staaf. Kerstballen hebben normaal gesproken een gaatje in de bovenkant als je het kroontje eraf haalt, hier kan mooi de staaf doorheen. Ik had een plastic kerstbal (het linkse ornament) waar ik het gaatje met een boor iets groter heb gemaakt en een glazen kerstbal (rechter ornament) welke bevestigd is aan een houten schijfje met een gaatje in de diameter van de staaf zodat dat precies paste. Gebruik hier eventueel ook een drupje lijm of kit om het goed vast te zetten.


5. Dan volgt het leukste deel: decoreren! Deze sobere ornamenten hebben toch een mooi plekje gekregen in de woonkamer. Ik vind ze zelf het hele jaar door prachtig ;)

2016-11-26 10.46.37
2016-11-25 19.41.52

 Op zoek naar meer inspiratie?  Blijf op de hoogte via Facebook of Instagram.  

Ik hoop dat de uitleg duidelijk is en dat je nu ook zelf aan de slag kan! Toch nog vragen? Stel ze gerust hieronder!

Wil je deze inspiratie delen op (je eigen) social media? Een vermelding van Reliving the Past wordt gewaardeerd! Wil je jouw creatie delen? Mail deze naar me toe of stuur een berichtje naar de Facebookpagina van Reliving the Past!

Liefs, Nikki

Reacties

Populaire posts