Tutorial: Betonnen waxinelichtjes

Op veler verzoek schrijf ik vandaag de tutorial over het maken van stoere betonnen waxinelichthouders. Aan het eind van de tutorial maak jij zelf deze leuke unieke eyecatchers!


Ook hier vind ik het weer belangrijk oude spullen te hergebruiken. De malletjes die ik gebruikt heb zijn  dus ook niet alleen nieuwe spullen (zoals koffiebekers), maar ook 'afval' zoals lege doosjes, potjes en blikjes. 

- Cementmix
- Water
- Malletjes (Plastic of kartonnen bekertjes / lege plastic flesjes / kartonnen doosjes /   .... )
- Zonnebloemolie / siliconenspray
- Waxinelichtjes groot en klein
- (Jute) touw
- Leuke decoratie zoals hartjes, sterretjes, labeltjes etc


Werkwijze:

1. Meng de cementmix volgens de instructie op de verpakking. Speel een beetje met de hoeveelheid water. Hoe dunner je mix hoe compacter het resultaat, maar ook hoe langer het duurt voordat het droog is.

Gebruik bij voorkeur geen snelcement. Het is leuk dat het snel droog is, maar snel droog betekent ook écht snel droog. Dat geeft je weinig tijd om het te verwerken en je gebruikte spullen weer netjes schoon te maken. 

Close-up van mijn cementmix:

2. Verdeel het cement over de malletjes. Tik het goed aan zodat de lucht kan ontsnappen, hierdoor wordt het eindresultaat compacter. Smeer de waxinelichtjes in met olie of siliconenspray en druk ze in het cement. Vergeet vooral de invet-stap niet en zorg ook dat het cement niet over de lichtjes heen loopt, anders krijg je ze er niet meer uit ;)  

3. Laat nu minimaal 24 uur goed drogen. Het cement in de kartonnen malletjes zal eerder hard zijn dan in de plastic malletjes. Bij mij waren die in karton al na een dag hard, die in plastic duurde ca. 3 dagen. 

Dit is na ongeveer 12 uur:

4. Haal het cement uit de mallen. Bij karton is het een kwestie van losscheuren, bij plastic is het een grotere uitdaging. Met wat geluk tik je het er zo uit, anders zul je met een multitool of scherp mes het plastic los moeten snijden. Eenmaal uit de mallen moeten je creaties nog zeker een week goed drogen. Pas dus op met ze op bijvoorbeeld een houten meubel te zetten totdat ze goed droog zijn om kringen te voorkomen!

5. Dan volgt het leukste deel: decoreren! Ik heb gekozen voor een combinatie van stoer en lief. Stoer jute touw met een lief hartje. Leef je uit en maak het helemaal naar wens.... 

6. Dit zijn een aantal van mijn resultaten:


Ik hoop dat de uitleg duidelijk is en dat je nu ook zelf aan de slag kan! Toch nog vragen? Stel ze gerust hieronder!

Wil je deze inspiratie delen op (je eigen) social media? Een vermelding van Reliving the Past wordt gewaardeerd! Wil je jouw creatie delen? Mail deze naar me toe of stuur een berichtje naar de Facebookpagina van Reliving the Past!

Volg ons ook op Facebook of Instagram.  

Liefs, Nikki

Reacties

Populaire posts